Comunicació efectiva i prevenció de conflictes

Tothom sabem que  la comunicació és clau en les relacions entre les persones en qualsevol entorn, tant a nivell personal com professional, educatiu o social en sentit ampli. També és clau en la relació de cada persona amb sí mateixa. 

... potser que comencem a donar-li  la importància i dedicació que mereix.

Afortunadament, els darrers anys ja disposem d'informació oberta, divulgativa i acadèmica en aquest sentit i també tenim a l'abast formació a tots els nivells i modalitats:

- Màster oficial de Mediació i Gestió de Conflictes a diferents universitats.

- Formació continuada i subvencionada per a persones en actiu i formació ocupacional per a persones en situació d'atur.


Sí, la difusió dels factors clau de la comunicació efectiva, l'autorregulació emocional i la prevenció i la gestió de conflictes és una realitat que està a l'abast de tothom, si estem disposades a qüestionar els nostres patrons personals, millorant les habilitats comunicatives i relacionals. 

Cal que tinguem en compte que els nostres missatges verbals, els no-verbals i els paraverbals  (quantitat, qualitat i estil de llenguatge en paraules que emetem i rebem) tenen importància per igual en el procès de comunicació. Parem-hi atenció, doncs.

 

A més a més, la comunicació inclou tota diversos símbols visuals, auditius, tàctils i cinestèsics que ajuden a entendre i fer entendre els missatges. Donar importància a tots els missatges en la seva àmplia gamma de formats ens facilita una comunicació més efectiva i prevé malentesos i distorsions.

Segons l'Escola de Palo Alto a Califòrnia, el 80% dels nostres missatges s'emeten i es processen per via no-verbal. I els motius pels quals comuniquem mobilitzen emocions a través del nostre cos i a través de la veu.

Fem una ullada a les habilitats i factors clau que intervenen en la comunicació efectiva que, alhora, facilitaran les nostres relacions, ens evitaran malentesos innecessaris i/o ens ajudaran a gestionar els conflictes que puguin sorgir en situacions de qualsevol àmbit:

Escolta Activa: Escoltem amb les oïdes, amb la postura corporal, amb la mirada directe i amb l'actitud. Escoltem fins que l'altra acaba el seu missatge i acceptem que és la seva experiència, de manera que no jutgem.

Empatia: Mostrem empatia quan ens posem al lloc de l'altra, identificant la manera com se sent i oferint-li respostes que mostrin que entenem com s'està sentint.

Assertivitat: És la nostra habilitat d'expressar el que sentim, pensem i volem fer, defensant els nostres drets i interessos amb ple respecte per l'altra persona, tractant-la i acceptant-la com a ésser assertiu. 

Els matissos observats en les capacitats assertives descriuen una gradació que varia entre aquests punts:

          😊 L'estil assertiu que autoafirma els propis drets, respectant les seves necessitats i també els drets i les necessitats dels altres, per tant, sense manipular ni deixa-se manipular.

          😶 L'estil passiu no assertiu, que té dificultat per a expressar les seves necessitats i defensar els seus drets per pensar que no són importants i potser podria ser molest per als altres. Tendeix a acumular culpa, ansietat, impotència i ràbia.

          😜A l'estil agressiu, que tendeix a imposar accions o apreciacions per a satisfer les seves necessitats i defensar els seus drets passa per fer-ho de qualsevol manera, també ofenent i violentant els altres.

Retroalimentació o feedback: És aquell efecte retorn que donem a qui es comunia amb nosalrtes, fent notar que estem rebent, com estem rebent i comprenent els seus missatges. Així expressem també com ens afecten els missatges, de vegades, per tal de modificar-los.

Consciència de la comunicació no-verbal:Siguem conscients que la major part de  missatges no-verbal que emetem i rebem de manera més directa i freqüent es refereixen a la nostra expressió facial, al contacte visual, el contacte físic, la proxèmia (proximitat corporal) i la postura i moviments.

                                                                            😏

Indagarem i aprofundirem en aquest factors clau en la següent entrada i facilitarem reconèixe rles múltiples situacions en que els trobem en el dia a dia. Seguim!

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues, digues...